S-a intamplat spontan, mi-a scris si m-a intrebat daca sunt libera sambata, am verificat rapid in gand “lista” si am zis ca da, sunt libera, mi-a zis ca are reducere DSB-ul, ca si-a luat bilet de tren si ca ajunge pe la 1 in Odense. Am inceput sa zambesc tamp si sa ma pregatesc, era vineri pe la ora 11 si deja imi faceam griji de vreme si un itinerariu perfect.

Da, sunt pe aproximativ 2 ani de zile in Danemarca si inca nu am apucat sa vizitez locul natal al lui H.C. Andersen si mi-a fost rusine, asa am realizat si ca acasa in tara nu am apucat sa vizitez casa memoriala Liviu Rebreanu… M-am pus pe cautat si am descoperit o superba aplicatie care te indeamna la calatorie si asa am reusit sa fiu propriul nostru ghid.

Despre ce am vizitat am sa va spun si eu pe scurt iar mai multe puteti sa gasiti in ghidul pe care am sa il las AICI, este in limba engleza.

Pentru ca nu ma plimb prin locuri frumoase fara sa ma gandesc la voi, am adunat o serie de fotografii care sa va plimbe si pe voi, pe urmele autorului.

Turul a inceput la Odense Banegård Center o combinatie de gara cu autogara, trenuri ce vin si pleaca luand si lasand oameni grabiti si autobuze pline ochi, de o punctualitate exagerata.

Mergand la pas usor printre stradutele pavate cu piatra cubica si zonele unde se tot lucreaza, am cam ratat strada ce trebuia sa ne duca la Casa unde autorul s-a nascut si cu tot cu GPS ne-am invartit prin zona aproximativ 40 de minute in cautarea locului. Ajunse in fata locului, ne-am tras sufletul facand poze si povestind fiecare ceea ce stia despre Andersen si acel loc, ajutate si de aplicatie.

odense13
img_6214jpg
odense26

Dupa lungi stradute strabatute, am realizat ca din nou ne-am abatut de la itinerariu si pe cat de greu consideram, pe atat de simplu s-a dovedit doar urmand simpli pasi trasati pe trotuar trebuiau sa ne duca fara GPS, fara harta sau ghid la fiecare atractie turistica a locului.

odense25jpg

Asa am ajuns sa vizitam Piata, Casa in care a Lucrat, situl unde mama lui spala rufele pentru ca era cunoscuta ca spalatoreasa la castel, statuieta lui H.C Andersen din parcul cu acelasi nume.

odense7
odense24
odense4
odense16
odense5
odense6
odense17
odense18
odense19

Pasii ne-au purtat catre Cladirea Inchisorii unde bunicul lui a fost inchis timp de un an apoi catre Casa unde a copilarit si ne-am intors de unde am plecat, in centru la Catedrala St. Canute’s unde parintii lui s-au casatorit si Primaria orasului Odense.

img_6291jpg
odense3
odense2
odense
odense1
img_6311jpg
odense10
odense21
odense14

Dupa o mica pauza de cafea la Cafe Cuckoo`S Nest am pornit spre locatia Spitalului si ne-am intors spre gara unde am mai vazut Teatrul si Biblioteca din Odense.

img_6229
odense11
odense15
odense22
odense14
odense12
odense23

Ne-am luat la revedere in viteza pentru ca eu trebuia sa prind autobuzul si am promis ca voi intoarce vizita mergand si eu in Copenhaga sa o vizitez pe ea.

Anca GV

3 comments

  1. Buna. Spre rusinea mea spun ca am 4 ani jumate de cand locuiesc in dk ,2 ani locuiti in Odense si restul la mai putin de 25 km distanta de Odense si nu am apucat sa vizitez casa lui H.C.ANDERSEN nu mai pun si turul orasului ,desi cel putin odata la 2 sapt merg in oras.Nu mai spun ca locuiesc la mai putin de 10 km de faimosul Egeskov si… nu am fost niciodata! Stiu ca sunt multe persoane in situatia mea si e cam…rusinos. Macar tu ti-ai facut timp sa faci o vizita, dar eu tot timpul imi gasesc cate ceva de facut. O zi frumoasa!

    Like

    1. Asa patesc si eu de cele mai multe ori dar am noroc ca atunci cand am parte de cineva care ma viziteaza, se asteapta sa ii arat cele mai frumoase locuri si ma anunta din timp si ma apuc pe cautat.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.