Nu mi-au placut niciodata citatele acelea care le intalneam sub forma de fotografie atarnate pe wall-ul “prietenilor” pe care ii avem pe Facebook… de aia i-am si sters din lista, dar asta e alta poveste.

Bine inteles ca si eu la randul meu m-am inspirat pe parcursul viatii din niste randuri scrise care aveau puterea sa imi faca ochii sa nu mai planga si sufletul sa nu mai doara dupa o intamplare nefericita, fie ea din dragoste sau profesionala…

Eram in clasa a VIII in generala cand profesorul de istorie ne-a oferit niste materiale pentru revista scolii si din toate mi-au atras atentia, “Cele 13 randuri pentru viata” ale scriitorului de origine columbiana Gabriel García Márquez.

Treptat au devenit crezul meu, notate in fiecare jurnal si “sfaturile unui prieten” atunci cand aveam nevoie de o vorba buna si nimeni nu era langa mine sa mi le ofere.

gabriel-garcia-marquez

Pe parcurs am mai gasit si altele relevante cum ar fi: “Sa porti pica, e ca si cum ai bea otrava sa-ti moara dusmanii” scris de Nelson Mandela si regasit in cartea “In spatele mastii” de Emma Sayle unde sunt notate o imprsionata colectie de astfel de citate, insa cele mai pronuntate au ramas si raman cele de mai jos.

Cele 13 randuri pentru viata – Gabriel García Márquez

flori-mici

“Nu te iubesc pentru ceea ce esti, ci pentru ceea ce sunt atunci cand sunt cu tine” 

“Nu merita sa plangi pentru nimeni iar cei care merita, nu te vor face sa plangi.”

“Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu, nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa.”

“Un prieten adevarat, te prinde de mana si-ti atinge inima”

“Cea mai stranie forma de a indeparta pe cineva, este a sta langa el si a sti ca nu-l vei putea avea niciodata”

“Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist,pentru ca nus e stie cine se poate indragosti de zambetul tau.”

“Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti intreaga lume”

“Nu iti petrece timpul cu cineva care nu e dispus sa si-l petreaca cu tine.”

“Poate ca Dumnezeu va dori sa cunosti multe persoane nepotrivite, inainte de a cunoaste persoana potrivita, pentru ca atunci cand o vei cunoaste, in sfarsit, sa stii sa fii recunoscator.”

“Nu plange pentru ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a petrecut.”

“Vor exista mereu oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai grija in cine ai incredere si a doua oara.”

“Cauta sa devii un om mai bun si asigura-te ca stii cine esti tu, inainte de a cunoaste pe cineva si de a astepta ca acea persoana sa stie cine esti tu.”

“Nu te agita atat, lucururile cele mai bune se petrec cand le astepti mai putin”

NU UITA: TOT CEEA CE SE PETRECE ARE UN ANUMIT SENS!

Voi dupa ce citate v-ati ghidat pana acum? Care v-au impresionat cel mai tare?

Anca GV

6 comments

  1. Eu imi notez in jurnal citate frumoase din toate cartile pe care le citesc. Am trecut prin mai multe genuri (carti motivationale, carti spirituale, romantice, politiste, etc.) si din toate am avut ce invata. O prietena adevarata m-a invatat sa imi fac un jurnal si sa scriu in el idei si citate care imi ating inima..pentru ca atunci cand le vei reciti, vor avea un alt impact asupra ta. Peste ani le vei intelege cu adevarat.
    Se spune ca “Un cititor traieste o mie de vieti inainte de a muri. Omul care nu citeste traieste doar o singura viata.” Eu am ales sa fiu nemuritoare 🙂

    Like

  2. Sunt pasionată de citate, le “colecționez”, am un caiet întreg cu ele. Nu sunt toate cu iz moralizator sau încurajator, dar unele mi se par pur și simplu geniale și te pun pe gândit. Preferatele mele, care mă marchează de fiecare dată când le recistesc sunt: “Anumite gânduri sunt rugăciuni. Sunt clipe în care, oricum ar sta trupul, sufletul e în genunchi.” (Victor Hugo);”Nimic nu e atât de frumos încât în anumite condiții să nu arate urât” (Oscar Wilde); “Nimic nu trece până nu ne învață ceea ce trebuie să știm”; “Nu e muritor care să nu încerce să se transforme în ceea ce își închipuie despre sine”(C.S. Lewis); “Lucrurile au importanța pe care le-o dai”(Marin Preda); “După furtunile sufletului, ca și după cele ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte.”(Nicolae Iorga). Și pot continua, dar mă opresc aici :-)). P.S. Am mai adăugat în colecția mea și câteva din cele postate de tine 😀

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.