Va mai amintiti care a fost prima carte citita pe nerasuflate?

Eu da, cum as putea sa uit?

Sa fiu sincera, prima carte pe care m-am apucat sa o citesc a fost Dracula de Bram Stoker insa nu o pot numi chiar prima carte citita, a fost ceva asa mai mult ca trebuia, mi-o recomandase o colega si imi spusese ca este foarte frumoasa insa nu m-am simtit chiar atat de atrasa de poveste in sine, ci mai mult ideea de vampiri, a durat enorm pana sa o termin si am simtit-o ca pe o lectura dintr-un jurnal ceea ce si este.

IMG_7059

Da, ca orice adolescent din perioada aia am descoperit si eu seria Amurg si am reusit sa o citesc cu mult inainte de a vedea filmele si asta a fost un mare atu pentru mine. Mi-am putut imagina personajele exact asa cum am vrut si nu mare mi-a fost mirarea cand le-am vazut pe cele alese pentru film, ador cand am libertate si imi pot imagina, cand personajele nu sunt asociate cu persoane reale, are un altfel de impact asupra mea.

Mi-a placut ideea aia de a tine o carte in mana cu adevarat, de a ma bucura de lectura, de a da pagina cu pagina si a simti mirosul ala proaspat tiparit, ideea aia de romantism intre personaje, ma atras si m-a captivat, m-am simtit ca in Narnia, parca am patruns intr-o alta lume insa nu printr-un sifonier ci printr-o carte.

Prima care a dat startul a fost o colega, stiti fata aia singuratica, se imbraca in negru mereu, asculta muzica rock… cam pe acolo. Am fost la Biblioteca Judeteana Arges si am intrebat dupa ce am facut cateva cercetari pe internet. Am aflat ca trebuia sa am abonament si sa platesc lunat cate 5 lei pentru a beneficia de orice carte din biblioteca. Am urmat toti pasii aia si am ajuns sa ies pe usa cu acea carte in brate, a fost o senzatie de nemaipomenit, parca eram o mama ce trebuia sa aiba grija de un copil, sa il protejeze chiar si cu pretul vietii.

poza BJA

Am parcurs primul volum in nici o saptamana, trebuia sa merg dimineata la scoala, ajungeam tarziu si mai trebuia sa ma ocup si de teme si invatat. Plecam la ora 7:15 din casa iar parintii mei plecau la 6:00, 6:20 de acasa asa ca ma trezeam exact cum ieseau ei pe usa si citeam pana sa plec iar de multe ori chiuleam la primele ore doar sa termin cate un nou capitol sau doua… aleluia copil exemplar.

Volumul doi l-am imprumutat de la fata in negru si a fost relativ simplu pentru ca ea le cumparase, le citise si nu avea prieteni atat de interesati de lectura, apreciez ca a avut inceredere in mine, ciudata pentru ea.

Volumul trei mi s-a parut cel mai greu de procurat, tot mai multa lume aflase de serie si era foarte greu de prins disponibila la biblioteca, o doamne foarte draguta m-a indrumat catre biblioteca celor mici de la etaj stiindu-ma ca sunt de cuvant si vazand dorinta mea disperata. La etaj am fost surprinsa sa gasesc nu unul ci trei volume disponibele pe semne ca cei mici nu erau asa mari fani. Mi-a placut enorm si nu am vrut sa il termin asa ca am tot traganat cu el ba chiar am fost sa imi prelungesc imprumutul…. aproape doua saptamani.

Ultimul volum, pentru ca eram deja familiarizata, vazand ca nu l-am gasit in biblioteca pentru adulti, l-am imprumutat tot de la copii si ma uitam la carte cand am iesit si stateam pe scari, era atat de folosita, atat de deteriorata, mi-a luat ceva sa ii indrept toate colturile si m-am simtit trista, trista pentru ca stiam ca ma apropii de final.

Dupa ce le-am terminat, m-am uitat la primele filme, si alea greu de gasit mai ales ca pe vremea aia ne complicam cu Cd-uri si alte minunatii.

Acum, dupa aproape opt ani in care mereu le-am iubit, am reusit sa mi le procur, sunt bucuroasa sa le am in micuta mea biblioteca si pentru asta trebuie sa ii multumesc prietenului meu, el s-a ingrijit sa ajunga la mine in siguranta.

Cartile au fost achizitionate de pe Olx, sunt second-hand insa doamna Ioana a avut mare grija de ele, dansa mi-a spus ca le vindea deoarece nu au atras-o, reusise sa citeasca doar primul volum iar celelalte i s-au parut mult prea mult, m-a instiintat ca sunt noi, nu au colturi indoite si nici macar o urma de deteriorare, a avut dreptate.

IMG_7046

Ma aseman foarte tare cu o piesa din sticla ce a fost trantita pe podea, imprastiata prin toata incaperea iar cartile astea au reprezentat una din acele bucati pe care cineva incearca sa le lipeasca cu maiestrie la loc (poate tot eu). Cred cu desavarsire ca in ziua cand o sa reusesc sa adun toate aceste piese, am sa fiu un om normal, un om puternic si fericit cu adevarat dar pana atunci am sa tot adun cioburi.

Care a fost prima carte citita de voi?

Anca GV

6 comments

  1. Multumesc mult! Citisem ” Inainte sa te cunosc” iar “Dupa ce te-am pierdut” nu reuseam sa o gasesc decat in engleza, la fel cum ai citit-o tu pentru prima data, insa eu nu am facut engleza in scoala ci rusa. Stiu ciudat in conditiile in care am terminat liceul in 2007, dar se pare ca in zona noastra inca se invata rusa.
    Am inceput aseara sa citesc “Amurg”, vazusem doar filmele, si sunt cu sufletul la gura cu toate ca stiu ce va urma. Se pare ca pana acum ,despre cartile pe care le-ai postat, mi-am format aceleasi pareri ca si tine. Iti recomand, in cazul in care nu le-ai citi deja, seria “Cartea pierduta a vrajitoarelor”- Deborah E. Harkness
    Multumesc inca o data!

    Liked by 1 person

  2. Eu nu l-am obligat la nimic, ce a simtit el sa faca aia a facut, de citit doar ma intreaba cum e cartea, cand mergem la mare imi place sa stau sa lenevesc si citesc pe rupte… si facem schimb de carti si impresii. In bagajul meu, cat si al lui nu stiu cate haine avem dar sigur am jumatate e geamantan( aveam) ca acum avem fiacare cate un kindle .Altceva

    Liked by 1 person

  3. Buna! Scuza-ma ca indraznesc , dar as dori daca poti sa-mi dai un link unde pot citi After you- jojo moyes. Cel pe care il l-ai avut la recenzia cartii nu mai este valabil si tare mult imi doresc sa citesc aceasta carte. Multumesc!
    Nu-mi mai amintesc prima carte citita, dar sigur era din biblioteca mamei. Nu stiu daca ea le-a citit dar eu sigir i le-am citit pe toate, uneori chiar si de 2 ori din lipsa de alte carti. Asta se intampla pe 14 ani. Dupa am inceput sa imprumut si sa citesc de la prieteni. Am avut o pauza destul de lunga in care nu am citit, dar acum de cand am copil am revenit la aceasta mare pasiune si urmaresc cu nerabdare postarile tale. Iti multumesc ca impartasesti cu noi aceste minunate carti!

    Liked by 1 person

    1. ma bucur tare ๐Ÿ™‚ https://we.tl/apRvYJ0O9j
      eu nu prea indrazneam sa umblu in bibliotecile lor… stiam ca nu am voie, cand am fost mai mare eram obligata asa ca tot nu imi venea sa ma apropii. A fost o intreaga nebunie asa ca mi-am propus sa o construiesc pe a mea ๐Ÿ™‚

      Like

  4. Prima carte Winnetou si tot ce a scris pana atunci Karl May si tradus la noi in perioada comunista… serie Cavalerii Pardaillan, Cei trei Muschetari cu tot ce era in serie….Pe urma seria lui Sadoveanu Fratii Jder (Ucenicia lui Ionuศ›, Izvorul Alb ศ™i Oamenii Mฤƒriei-Sale ) pe urma am avut sansa sa citesc Cel mai iubit dintre pamanteni editie necenzurata de Marin Preda avea si autograful autorului( matusa maea a facut rost de ea) … sunt multe… ce imi place e ca baiatul meu ma mosteneste si aunci cand are timp citeste pe rupte..acum e cu bacul si cu admiterea la facultate …nu pea mai are timp..cand era ziua lui nu vroia altceva cadou decat carti inclusiv seria Amurg a primit-o de un Mos Craciun..

    Liked by 1 person

    1. Pe Karl May mi-l cam “bagau pe gat” ai mei din dorinta de a ma face sa citesc… l-am urat si si pana in ziua de azi parca am o retinere fata de lectura lui…
      Ma bucur ca a mostenit asta, stiu ce greseli au facut ai mei cu mine si nu le voi repeta cu ai mei copii insa chiar imi doresc sa ajungem sa ne povestim carti intre noi.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.