Iubesc florile, genul ala de plante care infloresc iar atunci cand o fac, este ca o explozie de culoare si parfum. Cand am flori inflorite in casa, simt ca este primavara, asta indiferent de anotimp.

Plantele in general, dau un plus de personalitate casei noastre, este bine sa le avem pentru ca o pata de verdeata nu strica si mai ales, completeaza decorul fiecarei case.

Poate o sa spuneti, da… eu imi doresc plante insa nu reusesc sa le ingrijesc si mor… Am sa va prezint cea mai buna solutie, orideele.

orhidee7orhidee1orhidee11

Ati ramane surprinsi, cu cata usurinta aceste plante exotice sunt ingrijite. E simplu, au nevoie de lumina insa nu lumina directa, un pervaz pe timp de iarna sau un birou unde sa le pititi de razele dure pe timpul verii, ar fi perfect. Ghiveciul este din nou extrem de important, orhideele nu traiesc in pamant de flori, necestia o compozitie mai afanata, realizata din resturi de scoarte de copaci iar aceasta trebuie pusa intr-un ghiveci transparent pentru ca si radacinile iubesc lumina. Eu am pastrat ghivecele din plastic in care erau puse inca de cand au fost cumparate, si de la Ikea, am luat niste ghivece din sticla pentru a le pune, astfel, imi este extrem de comod cand vreau sa le ud, ridic ghiveciul lor de plastic si adaug 100 – 200 mililitirii de apa in cel de sticla apoi le asez si le las pe ele sa isi soarba necesarul de apa.

Pentru ca va spuneam ca nu sunt pretentioase, nu trebuie sa investiti financiar in ingrasamant, substante care sa le provoace o noua inflorire, o ingrijire adecvata, va va oferi o satisfactie pe deplin. Un mic bonus, orhideele iubesc taninurile, asa ca, atunci cand desfaceti o sticla de vin, ganditi-va ca doapele de tisa sunt taninuri, eu personal le tai marunt cu cutitul si adaug cateva cubulete in ghiveciul acela de sticla, la fiecare udare, acestea se comporta ca si un pliculet de ceai, lasandu-si seva sa fie purtata prin apa catre radacinile florilor. Am grija ca la 4-5 udari sa le curat ghiveciul, daca tisa sta prea mult in apa, tinde sa mucegaiasca si nu ar fi sanatos ca mucegaiul sa pornesca spre radacinile florilor.

Nu am avut parte de paraziti si mucegaiuri pana acum, nu as stii cum sa explic o solutie la asa ceva dar tind sa cred, din nou spun, ca o ingrijire corespunzatoare, le fereste de primejdii.

De obicei, ele infloresc in mai, eu asa am vazut la soiul pe care il am, si tin pana tarziu in octombrie, noiembrie, dar pe parcurs acestea isi mai schimba obiceiurile, acum este ianuarie iar trei dintre ale mele, s-au gandit sa ma incante.

orhidee5orhidee12orhidee6orhidee10orhidee2

Dupa inflorire, nu va grabiti sa taiati tija, orhideele isi concentreaza marea majoritate a stocului de seva in flori asa ca dupa inflorire ar fi bine sa o lasati sa se usuce de la sine. De aici pornesc diferite situatii, tija se poate usca si o puteti taia sau aceasta nu se usuca, ramane inca verde si apar mici noduri, acestea pot fi noi tije pentru o noua inflorire sau un pui de orhidee.

Atunci cand aveti pui de orhidee, nu trebuie sa o tratati extrem de pompos, de preferat ar fi sa o lasati sa creasca langa mama ei o buna perioada. Daca vedeti ca are radacini, doua sau mai multe, taiati tija pe care a crescut cam la jumatatea dintre mama si fica, apoi o puteti planta sau plasa intr-un recipient cu apa, pana la o plantare corespunzatoare.

Eu am patit asta, cu cel mai mic pui de orhidee pe care l-am primit de la prietenul meu. Ciudat a fost ca desi era mica, a facut o orhidee si mai mica, nu am lasat-o foarte mult alaturi de planta mama pentru ca aceasta incepuse sa nu mai arate extrem de verde, pe semne ca puiul ii sorbea toata viata din ea. Am taiat-o, si pentru ca avea doar o radacina, am pus-o intr-un pahar cu apa pana cand si a doua radacina a crescut, apoi am plantat-o.

orhidee3

flori-mici

Pe parcursul verii trecute, am adunat extrem de multe flori, le pusesem pe pervazuri, atat in dormitor cat si in sufragerie iar atunci cand am fost nevoita sa pornesc caldura, am avut mari dileme in ceea ce presupunea spatiul si ingrijirea lor adecvata. Multe dintre ele au murit, am simtit ca o parte din mine a murit odata cu ele, de la suculenti, pana la trandafiri japonezi, chiar si o iasomie… Acum am ramas cu orhideele, o iedera si trei cactusi…

orhidee8orhidee9orhidee4

Cum spuneam si la inceput, iubesc florile, iubesc sa le ingrijesc chiar daca am alarma in telefon ca sa nu uit sa le ud si cateodata simt ca, cu cat le iubesc mai tare, cu atat ma iubesc si ele pe mine, iar asta este dovedita de tijele pline cu flori.

Anca GV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: