Despre cum l-am descoperit, cum se realizeaza si cum ma ajuta, am sa discut in aceasta postare incercand sa fac lumina in acest caz devenit deja celebru pentru beneficiile lui.
Bullet Journal este metoda moderna de a tine un jurnal!
Va vorbeam in postarea trecuta despre cat de tare imi placea sa tin jurnale in adolescenta si cat de mult m-au ajutat… astazi, pentru ca nu imi mai permite timpul de nici un fel, incerc sa ma adaptez reusind cumva sa le imbin pe toate.
Unde l-am descoperit?
Am descoperit sitemul la inceputul anului in cautarea unui nou mod de a ma organiza, de a tine un jurnal dar si notitele de zi cu zi, mai precis cautam un caiet, o agenda perfecta in care sa imi fie drag sa notez ordonat tot ceea ce nu reuseam sa tin minte. Asa am ajuns ca dupa 2 zile de cautari sa gasesc pe Pinterest (idei) si Amazon, Appleboom (sa cumpar) primul meu Bullet Journal.

La inceput am tinut aproape o luna pe un caiet normal, tot cu buline si m-am indragostit, m-am indragostit de simplitate si de eficienta cu care imi rezolvam task-urile in mai putin de jumatate de zi. Pe parcurs am vazut ca se merita si am vrut sa investesc in cel original pentru un plus de seriozitate din partea mea. Acum doua zile mi-a sosit comanda de pe Appleboom pentru ca pe site-ul oficial Bullet Journal era stocul epuizat si nu pot spune altceva decat ca sunt extrem de incantata, altfel as umple postarea doar cu adjective la superlativ. Am optat pentru cel in culoarea Emerald fiind culoarea care ma reprezinta per ansamblu, dovada fiind blogul. Calitatea hartiei este superioara cu multe peste ceea ce vedem la caietele normale insa nu stiu pe care sa vi-l recomand mai tare: Leuchtturm 1917 sau Moleskine, ambele fiind disponibile in mai multe culori, coperta cartonata, punctate (cu buline), foaie crem. Diferenta este ca cel pe care eu il am reprezinta rezultatul colaborarii lui Ryder Carroll cu Leuchtturm 1917.

Cum se realizeaza!
Pentru inceput ave-ti nevoie de un caiet, agenda si un pix sau creion (nu neaparat ceea ce eu am, nu ave-ti de unde sa stiti daca vi se potriveste, asta daca nu cumva sunteti si voi mici obsedati de control ca mine). Optati pentru un caiet de matematica, va va ajuta mult mai mult sa trasati si schitati. Numerotati paginile mai putin ale sectiunii de index (vedeti mai jos ce reprezinta indexul).
Conform tutorialului de pe site-ul oficial sistemul contine 4 sectiuni:
The Index
Indexul reprezinta cuprinsul a tot ceea ce noi vom adauga pe parcurs in jurnal si ne ajuta sa gasim mult mai usor ceea ce cautam datorita paginilor numerotate. Cel original are 4 pagini lasate libere pentru index, dar se poate opta pentru mai multe sau mai putine, dupa bunul plac.
Trecerea in index se face ca in imaginea de mai jos si anume, subiectul, dupa care numerele paginilor in care regasim acel subiect.
The Future Log
Este felul in care impartim o pagina in 3 sectiuni destinate lunilor anului. Eu am impartit asa pentru ca am tot vazut dar si pentru ca nu simt nevoia de mai mult. Repet, se poate opta pentru orice numar de pagini.
Are scopul de a nota rapid cele mai evidente momente cum ar fi zile de nastere, concediu, sarbatori…
The Monthly Log
Reprezinta lista in care trecem pe scurt evenimente sau note viitoare, exemplu: stiu ca la finalul lunii trebuie sa merg in oras sa cumpar credit pentru telefon, notez ca in ziua x a lunii respective trebuie sa merg, nu are rost sa ne facem daily log-ul pana la finalul lunii pentru ca sa ne notam acest mic amanunt.
The Daily Log
Planul de zi cu zi care poate fi foarte bine personalizat.
Eu spre exemplu sunt fascinata de cum se schimba vremea in decursul unei zile asa ca am trasat intr-un chenar de 4×4 cm. o sectiune pentru vreme unde am grija sa desenez un doodle pentru ziua respectiva. Apoi am probleme cu bautul apei asa ca tind foarte tare sa monitorizez asta. In partea stanga trec intr-un chenar de 8×9 cm. lista, to do-ul pentru ziua respectiva (ex.: sa bag la spalat, sa merg la magazin, sa fac mancare, sa bag la uscator hainele, sa scriu pe blog….etc.).
Mai jos de toate, intr-un alt chenar notez evenimentele zilei respective si observatiile (ex.: am implinit 6 ani de cand sunt pe Facebook, magazinul este inchis maine…etc.)
Ultima parte a daily log-ului meu este destinata unei melodi care mi-a ramas in minte pe parcursul zilei, ma ajuta sa imi creez un playlist, excelent pentru calatorii sau pur si simplu pentru relaxare.
Aici, imaginatia trebuie sa lucreze, puteti sa il faceti complex, foarte complex sau simplu, foarte simplu. Puteti sa optati pentru pixuri colorate, carioci, highlightere sau pur si simplu un creion. Mai puteti sa adaugati stickere si fel de fel de obiecte decorative, de asta spun, imaginatia lucreaza.
Notarea task-urilor
“•” – reprezinta task-ul pe ziua respectiva;
“x” – task complet, realizat;
“>” – task migrat. Un task ce nu a ajuns sa fie facut cateva zile la rand si il trecem in monthly log pana decidem daca este relevant sau nu;
“<” – task reprogramat, nu l-am realizat astazi asa ca il notez pentru maine;
“*” – steluta inaintea task-ului reprezinta faptul ca acela este unul prioritar si necesita atentie primordiala;
“irelevant” – daca task-ul este irelevant sau a fost realizat in alte circumstante il taiem cu o linie;
“o” – event. Eveniment ce merita tinut minte;
“-” – notez cu o liniuta ceva ce nu este nici event, nici task, este o observatie.
Per ansamblu, acestea sunt simbolurile dar pot varia in functie de necesitati.


Cum m-a ajutat?
Asta este partea importanta, daca nu ma ajuta, nu il mai tineam… Am devenit mult mai atenta si desi petrec destul de multa vreme cu nasul in el nu este in van. Imi tin in el, jurnalul (placerea de a nota cele mai frumoase momente de pe parcursul zilei), liste (ce carti sa cumpar, ce filme am vazut, ce sa cumpar de la ikea…) , statistici de pe Blog, , Facebook, Instagram, Pinterest… informatii importante despre blog (coduri culori hex, dimensiuni…), plan de vacanta, lista pentru monitorizarea cheltuielilor beauty si haine…. si multe multe alte chestii. Cel mai des ma inspir de pe Piterest unde am creat si un nou Panou destinat inspiratiei.

Sper ca nu v-am obosit cu cele 1087 cuvinte ale mele, imi doresc sa fi reusit sa va fac sa intelegeti cum functioneaza si ne vedem pe grup pentru mai multa inspiratie.
Offf,ce-mi faci tu mie…acum chiar plâng in voie.Exact din acest motiv n-am fost in stare sa-ti scriu inca de cand am simțit nevoia,dar voiam sa stii.N-as vrea sa devin siropoasa,dar lumea asta ar fii un loc mult mai frumos daca ar exista mai mulți oameni ca tine.Te imbrățişez cu drag,seara liniştită om frumos!
LikeLike
poti sa fi siropoasa, fi asa cum vrei sa fi 🙂
Ohh 🙂
LikeLike
Esti geniala!Sper ca esti pe deplin constienta de valoarea ta,pentru ca esti un om frumos,cu un suflet deosebit!Am vrut sa-ti multumesc in mod special pentru ca in urma cu un an am suferit o interventie pe cord deschis si mi-ai “infrumusețat” perioada convalescenței cu carțile pe care cu atata generozitate le imparți cu noi.Nu doar pdf-urile ma incanta,ci şi creativitatea ta,lucrurile frumoase pe care ni le impartaşeşti.
LikeLiked by 1 person
Iar eu iti multumesc ca ma lasi sa stiu cat de mult am ajutat.
Imi dau lacrimile, multumesc, nu cred ca ai idee cat de tare ma bucur ca “am fost acolo”. Devin constienta atunci cand primesc astfel de mesaje. Multumesc inca odata, inseamna enorm pentru mine, ma face sa vreau sa fac si mai multe 🙂
LikeLike