Asa cum am promis pe Facebook acum doua zile, astazi vin cu o recenzie noua unei carti, care pe mine nu m-a prea impresionat, iar mai jos am sa va spun de ce.

“Cele treisprezece motive” a devenit cu rapiditate o carte extrem de populara la noi in Romania datorita serialului realizat de Netflix.

Ma bucur cand editurile traduc anumite carti datorita serialelor sau filmelor care apar, asa am putut descoperi serii si carti fabuloase, in comparatie cu serialele sau filmele adaptate care nu au fost chiar atat de bune.

cele-13-motive1

Am spus ca nu m-a impresionat, iar aici ma refer la poveste, la cursul evenimentelor insa ceva mi-a placut extrem de tare. Personajul principal este Clay Jensen, un tanar licean, a carui poveste o aflam din inregistrarile lui Hannah, dar actiunea romanului se petrece intr-o singura noapte, lasandu-ne pe noi cititorii sa aflam cu repeziciune adevarul.

Hannah o tanara adolescenta, decide ca viata nu mai are sens si convinsa de asta, isi pune capat zilelor lasand in urma o multime de intrebari si mister dar si o cutie plina cu casete continand motivele.

Clay primeste prin posta cutia plina cu casete, procura cu rapiditate un casetofon portabil si apasa play, asa afla ca este unul din motivele pentru care tanara a recurs la un asemenea gest.

Cartea mi s-a parut extrem de trista si m-a facut sa reflect mult asupra persoanelor care sunt adesea batjocorite, ce povara trebuie sa poarte zilnic pe umeri. Cu totii stim ca e mai usor sa facem rau decat bine insa cateodata, prin natura noastra de oameni rai nu realizam cat de mult ii putem influienta pe altii, practic impingandu-i spre gesturi extreme.

Acum ma intorc la partea in care imi expun nemultumirea:

Hannah nu avea de ce!

Cele treisprezece motive ale ei, sunt extrem de nefondate, multe dintre ele nu ar trebui sa o afecteze si tind sa dau vina pe parintii care nu s-au interesat de comportamentul ei.

Este adevarat ca unele din ele ar putea sa o afecteze emotional si ca practic nimeni nu observa schimbarile dar chiar si asa, nu avea de ce sa recurga la un astfel de fapt.

Nu spun sa nu o cititi, daca sunteti extrem de curiosi, asa ca mine, o sa va dedicati cateva ore din viata parcurgand-o insa ma tem, sa nu fi-ti dezamagiti.

Totusi, sper sa va puna putin pe ganduri sa ii observati pe cei din jur, este ideala pentru adolescenti in special dar si atunci, ma tem ca nu cumva Hannah sa fie un soi de eroina in conceptia unora din ei, pentru ca niciodata nu vom sti exact ce gandesc cei de langa noi.

Daca o parcurgeti, sunt curioasa ce parere aveti!

cele-13-motive3cele-13-motive2

Anca GV

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: