Anul asta, cu siguranta ca va fi plin de proiecte de croitorie, sunt intr-un moment al vietii incat activitatea asta este singura care ma relaxeaza si pasioneaza.

Pentru ca deja ati vazut din titlu, astazi vorbesc despre cum se realizeaza o fusta in pliuri si mai ales, ce formule matematice am folosit pentru a o aduce la forma asta. Sunt extrem de surprinsa sa vad ca in blogosfera nu exista tutoriale scrise asa ca, incerc pe cat de mult pot, sa explic procesul de coasere.

fusta-in-pliuri-de-stofa-7

Materialul ales este unul de stofa ideal pentru iarna, nu zic ca o fusta scurta ar tine de cald insa sub nici o forma, stofa asta nu poate fi purtata primavara sau vara.

Am avut o bucata de 250 x 200 de cm. din care am tocat si tot tocat pentru ca fiind prima data cand am realizat, am preferat sa las surplus peste tot pana am invatat cum se face.

Proiectul in sine nu este chiar atat de intimidant, insa nu imi cunosteam masurile si probabil ca va mai amintiti cat de greu imi vine sa ma apuc sa cos ceva nou folosind primul tipar.

Fusta asta o puteti face si voi, inlocuind masurile mele cu ale voastre insa sa urmariti acelasi fir pentru a nu va pierde in ele. O sa incerc sa revin cu un sablon astfel incat sa va fie mai usor sa aplicati masurile voastre.

Primul pas pentru a realiza fusta este sa ne cream un tipar, asta insemnand ca am luat o foaie de hartie si un creion si am inceput sa fac micile calcule pentru a afla exact ce trebuie sa trasam mai tarziu pe material.

Pasul doi este reprezentat de masurarea taliei, in cazul meu 78 de cm. Acesta este cel mai important pas, caci de la el pleaca toate calculele in ceea ce priveste perfectiunea fustei.

Pentru a afla dimensiunea unui pliu, mai intai trebuie sa decidem cat de bogata sa fie fusta, eu am afles 14 pliuri (7 in partea din fata a fustei si 7 in spate), apoi am impartit dimensiunea taliei, adica 78 de cm. la 14 si am obtinut 5.5 cm., tineti minte aceasta dimensiune caci vom reveni asupra ei mai tarziu.

Pentru a afla cat material avem nevoie, am inmultit dimensiunea taliei, adica 78 cu 3 si am obtinut 234 de cm. Celor 234 de cm. ii mai adaugam cate 3 cm. la fiecare capat pentru a coase fermoarul, deci 240 de cm.

Lungimea fustei in cazul meu, are 45 de cm. plus cei 4 cm. adaugati de catre bracinar, dar o sa revenim asupra lui mai tarziu. Pentru lungimea fustei, pe langa cei 45 de centimetri, mai adaugam 1 cm. care vine prins in bracinar, si inca 3 cm. pentru tiv, asta pentru ca am vrut un tiv inalt.

Dupa aceste lungi dezbateri, am aflat ca avem nevoie de o bucata de material lunga de 240 de cm. si lata de 49 de cm.

Pentru bracinar, luam lungimea taliei si ii mai adaugam inca 3 cm. la fiecare capat pentru a coase fermoarul, in cazul meu am adunat 78+3+3=84 cm. Latimea bracinarului o decidem in functie de cat de inalt vrem sa arate cusut pe fusta, eu am optat pentru un bracinar inalt de 4 cm. lucru care m-a dus la urmatoarele calcule: 4 cm. partea din fata, 4 cea din spate, 1 cm. pentru partea din fata care sa fie cusut in interior, 1 cm. pentru cea din spate care sa fie cusut in interior: 1+4+4+1=10 cm. In concluzie, avem nevoie de o bucata de 84 x 10 cm.

Acum ca am aflat lungimile materialelor necesare, ne apucam de fusta propriu-zisa. Intindem bucata cea mare pe o masa, sau pe podea astfel incat sa putem nota cu atentie toate numerele necesare. Incepem de la stanga la dreapta si lasam 3 cm. spatiul unde fermuarul va fi cusut, apoi marcam perpendicular pe lungimea materialului, cu o creta sau un marker. Mai tineti minte cand am spus ca o sa revenim asupra celor 5.5. cm.(?) pe acestia ii impartim la 2 si ne da 2.75 cm.

Dupa ce am marcat cei 3 cm. pe material incepand din stanga, acum din 2.75 cm. in 2.75 cm. facem cate o linie cu markerul sau creta pe material, pentru ca mai tarziu sa formam pliurile, notam cu atentie toate aceste marcaje pana la finalul materialului.

fusta-in-pliuri-de-stofa-2
fusta-in-pliuri-de-stofa-5
fusta-in-pliuri-de-stofa-6
fusta-in-pliuri-de-stofa-12
fusta-in-pliuri-de-stofa-3
fusta-in-pliuri-de-stofa-13
fusta-in-pliuri-de-stofa-9
fusta-in-pliuri-de-stofa-8

Acum ca luam o pauza, sper sa nu renuntati, sunteti pe cale sa creati cea mai frumoasa fusta iar daca aveti intrebari, nu ezitati sa imi scrieti, eu planuiesc sa ma apuc de o a doua, asta este perfecta pentru iarna insa tanjesc dupa una pentru primavara, dar sa revenim. Promit sa invat mai multe legat de acest model si sa vin cu ceva calcule mai generale, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa dau exemplu dimensiunile mele.

flori-mici

Un alt calcul util, este pentru a afla cate marcaje ar trebui sa avem, asa ca stim ca avem 14 pliuri, iar pe un pliu intra 2.75 cm. de 6 ori. asa ca o sa calculam 14×6=84 de marcaje.

Ca sa incep sa le formez, adica sa le prind in bolduri, am lasat cei 3 cm. apoi inca 2 spatii de 2.75 cm. si am notat cu creta oblic 2 spatii asa cum am facut si eu mai jos. Am lasat 4 spatii libere dupa care am trasat cu creta linii oblice pe inca 2 spatii si am continuat pana ce tot materialul a fost marcat.

Toate spatiile trasate cu linii oblice, vor reprezenta pliurile din fata fustei, asa ca asigurati-va ca nu ati pus materialul pe dos sau ca este patat sau rupt. Apoi luati o parte de 2.75 de cm din partea stanga a unui pliu trasat cu linii oblice si duceti-l pana in marginea unde cei 3 cm. se termina, ca la un evantai, ideea e ca la final, partea din fata a fustei trebuie sa fie formata doar din linii oblice, sper ca imaginile de mai jos sa va faca sa intelegeti.

Dupa ce le-ati prins in bolduri ar fi util sa coaseti toata acea structura pentru ca sa fie mai usor sa prindeti bracinarul. 

Bracinarul, l-am pus pe masa de calcact si am inceput sa calc indoind din margine cam 1 cm. ca si referinta pe unde ar trebui sa il cos, apoi am mai indoit inca 4 cm. si am calcat iar in final am mai indoit inca 1 cm. Totul ar trebui sa arate ca o panglica lunga de 84 de cm. si lata de 4 cm., capetele de cate 1 cm. fiind pitite in interior.

Nu stiu cum altii cos bracinarele insa eu incep mereu cu partea din spate, partea din fata sa fie mereu ultima pe care o cos. Prind pe partea din spate a fustei, partea din fata a bracinarului astfel incat dupa ce il cos, cand il ridic pentru a imbraca si partea din fata, sa fie indoit perfect asa cum l-am calcat, apoi cos lasand 1 mm. din margine. 

Am optat pentru un fermoar ascuns pe care l-am cusut folosind acel piciorus special al masinii de cusut.

fusta-in-pliuri-de-stofa-4
fusta-in-pliuri-de-stofa-1

 

Pentru tiv, am notat cu o creta o linie de jur imprejur lasand 3 cm., apoi am indoit si am calcat cu fierul de calcat fiind mai usor sa cos, avand acea referinta. Inainte de a coase tivul, am avut grija sa surfilez toate marginile ce raman la vedere apoi am cusut si tivul iar fusta este gata.

fusta-in-pliuri-de-stofa-11
fusta-in-pliuri-de-stofa-10

Rezultatul final

fusta-in-pliuri2
fusta-in-pliuri1

Anca GV

4 comments

  1. Bună,
    Imi spui, te rog,daca materialul este elastic pe lățimea lui,atunci ar trebui sa lucrez plicurile pe lățime sau pe lungimea materialului (care este fix).Exista o regulă în cazul unui material elastic ,ar trebui să lucrăm talia pe partea elastica sau nu exista o regulă?Mulțumesc

    Like

    1. Buna,
      Materialul nu este elastic.
      Fiind elastic risti ca atunci cand termini pliurile, dimensiunea taliei sa fie mai mare decat ti-ai propus.
      Am facut fusta de doua ori si am folosit aceleasi masuri si de doua ori am folosit material fara elastic doar pentru ca m-am temut de esec.
      Nu stiu ce sfat sa iti dau, consider ca modelul asta nu este potrivit pentru un material elastic.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: