De foarte multa vreme vroiam sa fac o recenzie la aceasta carte. Am citit-o pe plaja acum cativa ani… Format clasic tiparita de editura Tritonic in 2009. Am achizitionat-o de la un targ de carte organizat la Cetatea Rasnov.

vfffddd

Ca sa intru deja in paine, va spun despre aceasta carte ca merita citita, de ce?…pentru ca are in prim plan ceva mai mult decat o poveste de dragoste, ceva atat de delicat incat face aceasta carte sa fie parcursa cu o mare repeziciune.

Genul de carte plina de suspans care te tine cu sufletul la gura mai ales ca nu reusesti sa devi constient de continuitatea povesti, este atat de neobisnuit incat nu poti premedita.

O poveste sensibila de dragoste care transcende timpul dintre bibliotecarul Henry De Tamble si artista Clare Abshire.

Henry De Tamble, un barbat diagnosticat cu o boala foarte rara numita cronoafectiune, boala care il impiedica sa urmeze cursul vietii ca un om normal, boala care il teleporteaza in ani diferiti cu varste diferite in locuri diferite.

Prima intalnire a lor a avut loc pe pajistea din spatele casei cand Clare avea 6 ani iar el calatorind din viitor ii spune fetitei ca o cunoaste si o roaga ca data viitoare cand va veni, sa ii aduca niste haine pentru ca el nu putea duce nimic prin acea calatorie. Fetita, foarte fascinata si deloc speriata il intreaba cum de o cunoaste si cum de stie cum o cheama, acesta ii povesteste cum de au ajuns ei foarte buni prieteni in viitor si o roaga sa noteze pe o hartie datele viitoare in care se vor mai intalni.

Copilaria si adolescenta fetei au constat in momente de reintalnire cu misteriosul barbat iar cand ea implineste 18 ani deja increderea pe care a capatat-o de-a lungul timpului se masoara in iubire pentru Henry si se manifesta prin dorinta de a ramane etern impreuna in ciuda greutatilor.

Accepta sa fie sotia lui iar nunta a fost la fel de palpitanta deoarece mirele s-a lasat asteptat, cazand prada timpului si universului care l-au teleportat in alt spatiu.

Henry isi doreste tot ce e mai bun pentru sotia lui asa ca triseaza la loto, rugand-o pe Clare sa mizeze pe o singura combinatie pe care acesta o stie din viitor, aceasta castiga o suma imensa de bani cu ajutorul careia isi poate cumpara casa visurilor.

Dorinta de a avea un copil cu Henry este atat de mare incat dupa foarte multe esecuri aceasta tot isi risca viata. Bebelusul suferea de aceeasi afectiune ca si tatal sau si dupa mai multe pierderi de sarcina, Clare o naste pe fata lor, Alba care avea aceeasi boala doar ca reusea sa aleaga timpul si locul unde vroia sa plece.

Henry moare din cauza unei calatori in spatiu forestier de vanatoare, impuscat iar la intoarcerea acasa isi da ultima suflare in bratele sotiei si a ficei lor.

O poveste destul de impresionanta, care merita citita, analizata si constientizata, o poveste atat de buna incat s-a facut si film dar asemeni multor alte filme care iau scenariul dupa un bestseller de succes, pierd din detali iar totul devine ambigu…

Cartea este construita din doua perspective, a lui Henry si a lui Clare pentru a ne plimba pe noi, cititorii prin toata povestea si pentru a ne face sa intelegem trairile si emtiile romanului.

DSCN9975

Un alt roman despre care mi-a placut sa scriu in speranta ca o sa il fac mai cunoscut si mai citit de catre voi.

O alta carte din care trebuie sa invatatm ca destinul si timpul nu pot fi controlate dar dragostea si devotamentul pentru o iubire depaseste orice limite.

Anca GV

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: