mere

O carte pentru care parintii din Romania ar face petitie daca si-ar vedea copii citind-o!

Richard Milward a debutat cu romanul “Mere” la doar 19 ani si a fost destul de criticat pentru creatia sa, limbajul obscen precum si experientele haotice ale adolescentilor, l-au pus intr-o lumina proasta dar fara prea mare succes. Toate acestea nu ne sunt straine atunci cand ne referim la niste odrasle obraznice de 15 ani, scapate de sub control parental.

Cum s-ar invarti un roman in jurul unei adolescente de 15 ani daca nu intr-un ritm tumultos ca o ploaie rece de vara? Da, exista si ploi reci vara asta pentru ca ne referin la romanul lui Milward si la limbajul lui colorat, demn de oameni maturi cu mai putin bun simt.

Eve, din exterior pare ca are tot ce isi poate dori o tanara de 15 ani, o prietena adevarata, un baiat pe urmele ei, popularitate si frumusete cat cuprinde…dar ce te faci cand toate astea fac parte dintr-o drama, o mama bolnava de cancer pulmonar declanseaza o schimbare radicala de caracter, transformand-o intr-o fana a drogurilor, sexului si alcolului, petrecerilor de noapte si a exceselor de orice tip.

“Cand o sa-mi pierd virginitatea, o sa fie ca o explozie solara de petale.”

Claire, nici ea nu exceleaza la capitolul “viata in roz”, responsabilitatea de a fi mama o acapareaza de la o varsta frageda, punand-o intr-o situatie in care o simpla decizie poate sa ii schimbe viata, viitorul.

Si Adam, baiatul simplu, timid ce poarta in suflet o mare durere, tulburarea obsesiv-compulsiva de care sufera, violenta la care este supus si ideea ca familia lui nu il sustine.

Capitolele alterneaza fiind povestite cand de Adam si gasim paragrafe intregi desprinse din cele mai mari cosmaruri, cand de Eve si dam nas in nas cu cele mai “marfa” petreceri.

mere spate

 Un roman pe care am sa il recomand cu cea mai mare caldura copiilor mei doar pentru faptul ca povestea pe cat de adolescentina este, pe atat de trista si serioasa este, o importanta lectie de viata si cu un puternic impact emotional.

Anca GV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: