Ma chinui de cateva saptamani sa gasesc cuvintele perfecte pentru a descrie aceasta carte, nu, nu este o recenzie, nici spoiler nu o sa fie, este mai mult o parere sincera despre cum vad eu situatia pe bune, fara a fi inflorita.

“Mica enciclopedie Hygge”, cartea asta, estetic vorbind este o bijuterie, are o coperta extraordinar de frumoasa, cu insertii aurii embosate, o nebunie. In interior insa, nu ascunde secretul fericirii, este doar un manual despre cum putem sa aplicam mici artificii ca sa ne mai indulcim existenta.

hyyge4

Hygge se refera la ambient, la atmosfera creata in jurul unei intalniri cu prietenii, a unei cine sau a acelui moment cand pur si simplu stai si parcurgi o carte, te uiti la un film sau privesti pe fereastra, a vibe-ului ce graviteaza in jurul unei stari de bine.

Am parcurs cartea intr-o zi, nu pot spune ca am citit ceva ce nu este adevarat, totul este adevarat, danezii sunt minunati si au niste obiceiuri extraordinare, insa la fel ca si in Romania, totul se aplica diferit de la om la om in functie de scara sociala.

Se simte ca autorul provine dintr-un mediu unde totul are alt pret, oricat de tare s-ar bate cu pumnii in piept, nu pare sa fie unul modest, iar asta am judecat-o dupa felul in care a fost scrisa cartea, el considerand ca toti danezii sunt ca el.

Experienta pe care am acumulat-o in cei trei ani de locuit aici, ma face sa il contrazic putin; marea majoritate a danezilor pe care ii intalnesc sunt simpli si foarte naivi, indiferenti, uneori nu prea inzestrati intelectual, iar atunci ma intreb?! Cum sa nu fii fericit?

hyyge1

Pe parcursul lecturarii am simtit nevoia sa marchez cateva paragrafe pe care sa le dezbat putin aici.

Ard lumanari! De ati stii cate… ati avea impresia ca tocmai a decedat cineva. Fie parfumata, fie nu, am descoperit ca relaxeaza, ce e drept, nu pot tine prea multe aprinse pentru ca in spatiul mic, mirosul de ceara arsa face mai mult rau decat bine.

Paturile pufoase si bauturile calde – sunt balsam pentru suflet, mai ales atunci cand ai descoperit titlul unei carti bune, nu conteaza ca este iarna sau vara, ploile reci iti invoca acea dorinta.

Cinele in familie. Odata ce am terminat cartea asta, un lucru mi s-a intiparit in minte, trebuie sa ne bucuram mai tare de mesele impreuna. Recomandat este sa ne strangem cat mai multi dar fie si in doi, aceasta mica activitate a devenit printre preferatele mele. Dupa o zi plina in care ai mancat pe fuga, este important ca la sfarsitul zilei sa te asezi impreuna cu persoanele dragi, la o masa calda si sa impartasesti impresiile de peste zi.

Lucrul pe care eu l-am invatat citind aceasta carte este: sa am grija mai mult de mine, sa caut sa fiu mai linistita si mai calma, obicei pe care, intamplator l-am desprins pe parcursul celor trei ani.

Imi este usor sa il aplic aici, dar de fiecare data cand merg in tara, mediul inconjurator ma forteaza sa imi schimb ritmul, aici intervine greseala pe care marea majoritate o facem, uitam sa tragem linie, uitam sa avem grija de noi, uitam sa ne odihnim sufletul si in timp, asta se transforma intr-un moft.

Cartea asta este extraordinara, doar citind-o am simtit o relaxare si o stare de bine, consider ca indiferent de gusturile literare, trebuie sa nu lipseasca din bibliotecile personale.

Nu uitati si de “Mica Enciclopedie Lykke”, cartea ce se vrea a fi o vanatoare de comori, eu am achizitionat-o insa nu am apucat sa o parcurg, sunt sigura ca este la fel de interesanta si impreuna cu “Mica enciclopedie Hygge”, fac echipa buna pentru o stare de bine asa ca puneti mana pe o cana de cafea, aprindeti o lumanare parfumata si trageti o patura peste picioare.

Daca v-am starnit interesul asupra capitalei daneze, in link-urile de mai jos, gasit doua articole de calatorie: Copenhagavisit Copenhagen.

hyyge2.jpg

Anca GV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: