In primele zile de toamna va aduc pe blog un articol de poveste, despre o locatie pe care imi doream sa o vizitez inca de cand am ajuns in Danemarca acum 5 ani, si anume Castelul Egeskov.
Am primit doua bilete de intrare, cadou de ziua mea de la Dana, o prietena de aici, insa din cauza Covid-ului, nu am ajuns sa vizitez castelul decat o luna mai tarziu, pentru ca asteptam sa treaca valul de turisti, sa treaca vara si sa nu fie weekend. Saptamana trecuta, miercuri pe 16 septembrie, in jur de ora 11 am plecat de acasa caci ne astepta un drum lung de o ora. Nu stiam daca vom putea intra, caci situatia cu virusul s-a inrautatit si mai tare de la o zi la alta, nu stiam daca sunt restrictii, nu stiam absolut nimic insa eram decisi sa folosim biletele inainte de a fi prea tarziu.
Castelul Egeskov a fost construit in anul 1554 de catre Frands Brockenhuus in mijlocul unui lac, momentan este detinut de Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille din 1994 insa familia lui a intrat in posesia proprietatii in 1784.
Constructia in sine este spectaculoasa insa cantitatea de obiective turistice din parcul castelului este impresionanta. Ai nevoie de cel putin patru ore pentru a vizita fiecare oprire, iar harta este atat de frumos organizata incat nu ai nevoie de nici un ghid pentru a intelege si a afla fiecare detaliu.
De la intrare, ne-am indreptat catre expozitia de masini clasice si avioane, urmata de expozitia de motociclete. In interiorul acelei cladiri am mai putut vizita si un muzeu sub forma de magazin alimentar cu produse din perioada 1930-1950, cripta lui Dracula si expozitia Falk.





Urmand harta, ne-am indreptat catre castel insa mai intai am intrat in cladirea de langa, care este destinata in intregime expozitiei de haine, iar in interior am putut vedea de aproape creatii din perioada 1850-1900.












Inainte sa pasim pe treptele castelului am mai facut o oprire in gradina de trandafiri.



In castel, am putut vizita parterul insa doar doua camere, restul fiind private, primul etaj si podul.
La parter, prima camera este destinata obiectelor de vanatoare pe care Contele Gregers Ahlefeldt-Laurvig-Bille le-a adunat din diferitele sale calatorii, dar si o impresionanta colectie de trofee, bijuterii, carti si alte obiecte etnografice. In camera galbena, parca am intrat in alt univers, mobilierul si decoratiunile in stil Baroc alcatuiesc o frumoasa expozitie ce te transpune in secolul XVIII.








La etajul unu am putut vedea 11 camere care au diferite teme si diferite povesti despre care nu am sa vorbesc caci sunt multe de spus insa am sa inserez cateva fotografii.












Podul este destinat expozitiei de jucarii din perioada 1800-1900, o alta expozitie de portelanuri, vesela si echipamente pentru bucatarie.





Iesiti la lumina soarelui, urmatoarele destinatii au fost: gradina de legume, gradina cu Dalii si gradina cu Fuchsia.








Finalul turului ne-a adus la inceput si pentru ca nu voiam sa parasim locatia inca, ne-am pierdut in labirint.
